Sinüzit Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Burun çevresindeki kemikler arasında boşluk vardır. Bu hava boşlukları sinüs olarak adlandırılır. Bir insan kafasında toplam sekiz adet sinüs vardır. Sinüzit ise, bu boşluklardaki mukozanın iltihaplanması hastalığıdır. Bu hastalığın oluşmasındaki en önemli nedense burada üretilen salgının boşaltılamayarak birikmesidir. Baş ağrısı, burun tıkanıklığı, başta ağırlık hissi, nefes alamama gibi sorunlara yol açar.

Sinüzit Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Sinüzit hastalığının oluşma nedenleri birden fazladır. Üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle sinüslerde iltihaplanma oluşabilir. Alerjik reaksiyonlar da sinüzit oluşumunu tetikleyen nedenlerden birdir. Burun kemiğinde oluşan bozukluklar sonucunda da bu hastalık oluşabilir. Burun eti büyümesi de sinüzit nedenlerinden biridir. Bunların dışında HIV enfeksiyonu, diyabet, bağışıklık sistemini baskılayan tedaviler, kemoterapi tedavi de sinüzite neden olabilir.

 

Sinüzit Nasıl Sınıflandırılır?

Sinüzit tedavisinin planlanmasında, hastalığın sınıflandırması gerekir. Bu sınıflandırmaysa enfeksiyon süresine göre yapılır.

·  Bir anda başlayarak yaklaşık dört hafta sonra şikayetlerin sona erdiği durumlar akut rinosinüzit,

·  Dört haftadan daha uzun, on iki haftadan daha kısa süren durumlar subakut rinosinüzit,

·  En az yedi gün süren ve bir yıl içerisinde dörtten fazla sayıda tekrarlayan enfeksiyonlar tekrarlayan akut rinosinüzit,

·  Şikayetlerin on iki haftadan uzun sürmesi durumundaysa kronik rinosinüzit olarak değerlendirilir.

Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

Sinüzit tedavisi hastanın şikayetlerine göre ve hastalığın süresine göre planlanır. Sinüzit iltihapları dört grupta değerlendirilir. Tedavi öncelikle koruma yöntemlerinin hastaya aktarılmasıyla başlar. Koruyucu tedavi, kişinin hava kirliliğinden, klimalardan kaynaklı bakterilerden, uygun nem ortamının sağlanmasından başlar. Öncelikle baş çevresini korumak önemlidir. Tanısı konmuş bir alerji durumu varsa, hastanın kendisine alerji yapan etkenleri ortamdan uzaklaştırması tavsiye edilir. Sinüs enfeksiyonları sıvı eksikliği durumunda da oluşur. Bu nedenle günde az iki litre su içilmesi önerilir. Burun içerisindeki nemin korunması için, tuzlu su içeren burun spreyleri kullanılır.

Önleyici tedbirlerin işe yaramadığı durumlarda ilaç tedavisine geçilir. İlaç tedavisinde antialerjik ilaçlar, burun içerisindeki mukozanın şişkinliğini azaltmak için sprey veya haplar, bazı durumlardaysa antibiyotikler kullanılır. Bütün bunların sonucunda hastanın sinüzit sorunu çözülmemişse cerrahi yöntemler denenir.

Sinüzit Hastalığında Cerrahi Tedavi

Bu tedavinin ana amacı, iltihaplı dokunun temizlenmesi, boşalma kanallarının genişletilmesi, varsa anatomik problemlerin giderilmesidir. Genel anestezi altında yapılan operasyonun süresi, müdahale edilecek sinüslerin sayısına göre değişir. Tek bir sinüs için yapılan operasyonlar yaklaşık 15 dakikada tamamlanır. Bütün sinüslerde sorun varsa, bu süre iki saate kadar çıkabilir. Operasyonun ardından 10 gün kadar ilaç tedavisi uygulanır.  Bazı hastalara tampon uygulaması yapmak gerekir. Bu süre içerisinde hastanın pansumanları yapılır.

Sinüzit operasyonunun yapılacağı bölge karışık bir anatomiye sahip olduğu ve önemli sinirleri içerdiği için, bu ameliyatta tecrübenin önem büyüktür. Bu bölgede görme sinirleri, şah damarları, göz yaşı kanalları bulunur. Kurumuzdan bu konuda bilgi alabilir, sinüzit sorunlarınızın çözümü hakkında destek alabilirsiniz. Tecrübesiz ellerde yapılan ameliyatlar, geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir.

Sinüzit Tedavisinin Önemi

Sinüzit basit bir hastalık gibi görünse de, yarattığı sonuçlar kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürür. Bu rahatsızlık ağız kokusu, konuşma problemi, halsizlik, ağrı gibi sorunları da beraberinde getirir. Burun sürekli tıkalıdır ve nefes almak güçleşir. Bu nedenle sinüzit, sıkıntılı bir hastalıktır. Tedavi sonrası ise hastaların daha rahat bir yaşama kavuştukları bilinir.

About trendadmin

İlgini Çekebilir

Elma Sirkesi ile Zayıflama Diyeti

Diyetisyen Naciye İla Deniz, elma sirkesinin insan bedenini içten ve dıştan tedavi edebilen olağanüstü doğal …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir