Güneş yanığı, yaz aylarında sıkça görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Güneşlenirken, denizde, havuzda eğlenirken farkına varmadan ciddi güneş yanıkları gelişebilir. Ayrıca güneş altında çalışmak zorunda kalan insanlarda da güneş yanığı görülebilmektedir. Güneş yanığı ciddi ağrı ve rahatzıslık vermesinin yanında cilt kanseri gelişme riskini artırmaktadır. Güneş yanığı oluşmadan önlem almak en doğru olanıdır. Şapka kullanmak, mümkün olduğunca gün ortası güneşe çıkmamak, koruma faktörlü güneş kremleri kullanmak, güneşten koruyucu kıyafetler giymek gibi önlemler ile güneş yanıklarından korunmuş oluruz. Ancak güneş yanığınız var ise ne yapmak gerekir?
Soğuk Duş
Güneş yanığı sonrasında, ciltte ısı artışı meydana gelir. Soğuk bir duş hem ısı artışını düşürerek hem de acıyı hafifletici etki sağlayarak yarar sağlamaktadır. Soğuk duş aynı zamanda cildin nemlenmesine de katkı sağlar. Duş sonrası kurularınırken tahriş etmeyecek bir havlu kullanın ve sürterek değil hafif baskı uygulayarak kurulanın. Eğer mümkün ise hiç kurulanmamanız daha iyi olacaktır.
Aloe Vera
Güneş yanığı olan yerlere duş sonrası aloe vera jel sürmek evde uygulayabileceğiniz ikinci adımdır. Aloe vera bitkisinin kendisini de direkt uygulayabilirsiniz veya aloe vera içeren krem ve jelleri de kullanabilirsiniz. Aloe verada bulunan, glikoproteinler, polisakkaritler, yanığı bağlı ciltte oluşan inflamasyonu ve ağrıyı azaltmada etkili ve mükkemmel bir yardımcıdır. Ayrıca daha hızlı iyileşme için doku büyümesini uyarır. Aloe verayı sık sık uygulayabilirsiniz.
Topikal Tedaviler
Elma sirkesi ve suyu eşit oranda karıştırın ve bir pamuk veya sünger yardımı ile güneş yanığı olan bögeye uygulayın. Güneş yanığı daha geniş bölgede oluştu ise serke ve su karışımlı kompreler ile örtebilirsiniz. Sirke bakterilere karşı koruyucu ve cildin ast dengesini koruyucu etki sağlamaktadır.
Bunun dışında, nane veya papatya çayı poşetleri veya soğutulmuş çay ile cildi ıslatmak da güneş yanığında rahatlama ve iyileşme sağlamaktadır.
Ağrı Kesici
Ağrı kesiciler, oluşan iltihabi reaksiyonun azalmasında yardımcı olur. Aspirin ve parol, minoset gibi ateş düşürücü ilaçlar ise ciltte yükselen ısıyı düşürmede yardımcı olur.