Güneş sistemindeki bilinen gezegenler Güneşten dışa doğru Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jupiter, Satürn, Üranüs, Neptün ve Plüton’dur. Nart astrolojisi ayrıca bilinen gezegenlerin en dış yörüngesinde Anmat adlı bir gezegen var kabul etmektedir. Bu gezgenler güneşin çevresinde dönerler. Güneş sisteminin merkezindeki yıldız, Ay dünyanın uydusu olduğu halde, astrolojik yönden bunlarda birer gezegen olarak kabul edilmiştir.
Eskilerde bilinen yedi gezegen vardı; Güneş, Ay, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn. Çıplak gözle görülebilen gezegenlerde bunlardır. Bu nedenle Babil’lilerden bu yana hafta yedi gün olarak ölçülendirilmiş ve tanılandırılmıştır. Yine bu nedenle halen bazı dillerde günler hala gezegenlerin adlarıyla anılmaktadır; Saturday, Sunday, Monday. Astrolojik düşünüşe göre gökyüzündeki hareketli gök cisimleri sırayla yeryüzünü yönetirler.
Müslüman düşünürlere göre ayrıca her gezegenin birde meleği bulunmakta ve gezegen meleği vasıtasıyla o günlerde yeryüzünü yönetmektedir, ayrıca her gezegen Allah’ın bir birkaç ismini karşılamakta, bir madenle bütünleşmekte bir sayıya karşılık gelmektedir. Güneş sistemindeki gezegenlerin güneşe uzaklığı belirli bir oran taşımaktadır. Buna BODE yasaı adı verilir. Bu uzaklık bir sonraki gezegenin, bir öncekinin iki katı şeklindeki orana göre olarak belirlenmiştir. Temel ölçü olarak dünyanın güneşe uzaklığı alınmakta ve bu değere on denilmektedir. Her birine dört sayısının eklenmesiyle gerçek değerlere çok yakın değerler elde edilmektedir.
Bode yasasına uymayan tek gezegen Neptün’dur. Oraya sonradan gelmiş bir yörünge edinmiş gibi durmaktadır.
Gezegenler gün beri noktasında daha hızlı yol alırlar, gün öte noktasında ise daha ağır hareket ederler. Ayrıca güneşe yakın gezegenler daha hızı, güneşten uzak gezenler daha yavaş hareket ederler.
Bütün gezegenler karşılıklı karışıklık ve tedirgi oluşturarak birbirlerini etkilerler bu hususta. Bu hususta Ay ve diğer gezegenlerin uydularıda bu etkileşime katkı sağlarlar.
Her gezegenin kendine has özellikleri vardır, bazı benzer özellikleri bulunlasada her biri diğerinden önemli farklılıklara sahiptir tıpkı yeryüzündeki insanlar gibi. Ayrıca Astronomi bilimi verilerine göre incelendiğinde görülecektir ki, hareket tarzı, dış görünümü, iç özellikleri… bakımından yeryüzündeki temsilcileriyle benzerlik göstermektedir.
(Gezegenlerin maddi özellikleri ve bu özelliklerin burç insanlarıyla örtüşüp örtüşmemesi hususu burç insanlarına dair bölümlerde incelendiğinden burada ayrıntılara girilmeyecektir.)
Her burç bir gezegenle ilişkilendirilmiştir Koç ve Akrep burcunun gezegeni MARS ( Ancak sonradan keşfedilen Uranüs, Kova ile birlikte Akrep gezegeni olarak kabul edilmiş, Plüton’un keşfiyle Akrep burcu bu gezegenle özdeşleştirilmiştir.) Boğa burcunun gezegeni Venüs ( daha sonra Terazi burcununda gezegeni kabul edilmiştir.) İkizler ve Başak burcunun gezegeni Merkür (ancak Başak burcunun asıl gezegeninin Vulkan olduğu iddia edilmekte, zaten Başak burcuylada örtüşmemektedir.) Yengeç burcunun gezegeni Ay, Aslan burcunun gezegeni Güneş, Yay ve Balık burcunun gezegeni Jupiter ( ancak Neptün’ün keşfiyle Balık burcunun asıl gezegeni Neptün olmuştur.) Oğlak ile Kova burcunun gezegeni Satürn ( ancak Uranüs gezegeninin keşfiyle Kova burcunun asıl gezegeni Uranüs olmuştur.)
Hun – Karaçay Türklerinin astrolojisinde Başak burcu günlerini karşılayan burçların gezegeni Anmat’tır. Dolayısıyla Anmat’la Vulkan aynı gezegendir. Anmat’ın verdiği özelliklerle Vulkan’ın verdiği özellikler örtüşmektedir.
Dünyada bir gezegen olmakta birlikte, burada yaşadığımız için burçlarla ilişkilendirilmemiştir. Ay ve Güneşte gezegen olarak nitelendirilemez, astrolojik anlamda olsa bile.