Atopik Dermatit (Egzama) Nedir ve Nasıl Geçer?

Atopik Dermatit, halk arasında daha çok egzama olarak bilinen ancak biraz daha kapsamlı bir cilt rahatsızlığıdır. Özellikle çocukluk döneminde sıklıkla görülen bu rahatsızlıkta cilt derilerinin pul pul dökülmesi, kaşıntı ve kızarıklık ortaya çıkmaktadır. Hastalığın, yaşam kalitesini ciddi manada düşürdüğünü söylemek doğru olacaktır. Devamlı kaşıma isteğini bulunduğu için bir süre sonra cilt yara olmaya başlamaktadır. Kanama, iltihaplanma gibi pek çok problemi de beraberinde getirmektedir.

Kronik olabilen hastalık, devamlılık gösteren ve kolay kolay geçmeyen bir sıkıntıdır. Bu sebeple devamlı doktor kontrolü temel koşul olarak bilinmektedir.

Atopik Dermatit Nedir?

Atopik Dermatit hastalığı birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Çoğunlukla 5 yaş altı çocuklarda kendini gösterdiği için çocukluk dönemi rahatsızlığı demek doğru olacaktır. Atopik Dermatit hastalığına yakalanan kişilerin %45’i ilk 6 ayda yakalanmaktadır.

Deri, cildi dış etkenlerden koruyan en önemli kalkandır. Ne yazık ki Atopik Dermatit hastalığına(Egzama) yakalanan çocuklarda bu kalkan, vazifesini yerine getirememektedir. Dolayısıyla hastalıklara açık kapı bırakmaktadır. Yapısı bozulan deri bir süre sonra bakteri, mikrop etkisi altında hastalıklarla mücadele etmeye başlamaktadır.

Atopik Dermatit Neden Olur?

Atopik Dermatit (Egzama) nedeni tam olarak bilinmeyen hastalıklar arasında yer almaktadır. Vücudun deri gelişimi tam olarak istenildiği gibi gerçekleşmemektedir. Dolayısıyla hastalıklara açık hale gelen deri bir süre sonra kurumaktadır.

Su tutma özelliğini yitiren deri kurumaya başladığında yavaş yavaş döküntüler ortaya çıkmaktadır. Döküntü, beraberinde kaşıntı ortaya çıkarmaktadır. Sonrasında devamlılık gösteren kızarıklık ve kanamalar olabilmektedir.

Bir süre sonra kendiliğinden enfeksiyonlara açık hale gelen vücut, farklı hastalıkları da beraberinde getirmektedir. Her hastalık, Atopik Dermatit hastalığını arttırmaktadır.

Atopik Dermatit Nedir?

Atopik Dermatit belirtileri arasında ilk olarak cilt kuruluğu dikkat çekmektedir. Önce kollarda ve bacaklarda başlayan kuruluk daha sonra tüm vücuda yayılmaya başlamaktadır. Tüm vücut, kurumaya başladığında kişinin vücudundaki suyun yetersiz geldiği tahmin edilmelidir. Kuruluk dışında kaşıntı, terleme, ateş basması gibi belirtiler de kendini göstermektedir. Tüm bunların yanı sıra kabarma, alerji artışı gibi belirtiler de kendini göstermeye başlayacaktır.

Hastanın yaşına göre ağır olan durumlarda kaşıntı aralarından sızıntılar da doğabilmektedir. Son derece tehlikeli olduğu için doktor müdahalesinin şart olduğu unutulmamalıdır.

Atopik Dermatit Kimlerde Görülür?

Atopik Dermatit rahatsızlığının yoğunluklu olarak erken bebeklik döneminde ortaya çıktığı bilinmektedir. En fazla 5 yaşında ilk teşhis konulmaktadır fakat sonraki yaşlarda bu hastalığa yakalanan kişiler de yok değildir.

Bilhassa ergenlik döneminde hızlanan hastalık 13-19 yaş aralığındaki gençler için zorlayıcı olabilmektedir. Kaşıntı ve deride kalınlaşmanın baş gösterdiği dönemde el ve ayaklar, göz çevresi, boyun ve gövde kaşınmaktadır. Bu sıkıntıların yanında deride kahverengileşme de bu dönemde ortaya çıkmaktadır. Bebeklik döneminden hastalığı kapan kişiler, uzun yıllar sıkıntısını taşımaktadır.

Atopik Dermatit Nasıl Geçer?

Atopik Dermatit, kronik bir rahatsızlıktır ve ne yazık ki komple bitmesine yardım edecek herhangi bir tedavi yoktur. Bunun yerine düzenli ilaç tedavisi ile rahatlatacak yöntemler tercih edilmektedir.

İlaç tedavisi, cildi devamlı nemlendirme ve koruyucu önlemler alma, hastalığın ilerlemesine engel olacak tedavi teknikleridir. Bu tekniklerle beraber hastanın biraz daha rahat etmesi sağlanabilmektedir.

Atopik Dermatit İlaç Tedavisi

Atopik Dermatitte (Egzama) ilaç tedavisinin temel amacı derinin enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlamaktır. Enfeksiyonlara karşı dirençli olan deri yalnızca bu hastalıkla mücadele edebilir aksi halde pek çok hastalıkla mücadele etmek zor olacaktır. Atopik Dermatit için kullanılan ilaçlar, krem formunda olan ilaçlardır. Bunun yanında jeller de kullanılabilmektedir.

İlaç tedavisi özellikle alt hücre birikimine bağlı iltihapları engellemek için tercih edilmektedir. Hastanın yaşam kalitesi için son derece önemli bir uygulamadır. Tedavi sürecinde kullanılan en etkili ilaç kortizon içermektedir. Bu nedenle doktor kontrolü olmadan asla herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Aksi halde yan etkiler hastalığın artışına neden olabilir.

Atopik Dermatit İlaç Tedavisi

Atopik Dermatit İlaç Tedavisinin Yan Etkileri

Atopik Dermatit (Egzama) için ilaç tedavisi uygulandığında kullanılan ilaçların yan etkilerinin görülmesi muhtemeldir. Olası yan etkiler arasında deri incelmesi, renklenmede azalma gibi sonuçlar doğabilmektedir. Bunun yanında deri altı kanamalar, deri altı damarlarda genişleme gibi yan etkiler de kendini göstermektedir.

Hastaların kafalarına göre ilaç almaları, oluşabilecek her türlü yan etkiye meydan doğuracaktır. Özellikle rastgele kullanılan ilaçlar, deride hızla yayılmaya neden olabilmektedir.

Atopik Dermatit İçin Koruyucu Önlemler Nelerdir?

Atopik Dermatit hastalığında önemli olan cildin nemlenmesidir. Hastalığın yayılma göstermemesi için derinin devamlı nemlendirilmesi önerilmektedir. Bununla beraber kaşıntıya karşı olabildiğince dayanıklı olunmalıdır. Tırnakların kısa tutulması, hastalığın yayılmasına engel olacaktır. Her kaşıntı hissedildiğinde ılık kompres uygulanması önerilmektedir. Bu şekilde ellerinizle kaşımanıza gerek kalmadan kendinizi daha iyi hissetmeniz mümkündür.

Alınabilecek en önemli önlem kimyasal içerikli ürünlerden sakınmaktır. Duş jelleri, şampuanlar, vücut kremleri olabildiğince az tüketilmelidir. Aynı şekilde çamaşırlar için tercih edilebilecek deterjanlar da doktora danışılarak kullanılmalıdır. Ayrıca cilde en az kaşıntı veren kumaş tercih edilmelidir.

Bir önceki yazımız olan Sarımsak Saç İçin Faydalı mıdır? başlıklı makalemizde sarımsak nasıl kullanılır, sarımsak saç çıkarır mı ve sarımsak saç dökülmesine engel olur mu hakkında bilgiler verilmektedir.

About trendadmin

İlgini Çekebilir

Basen Bölgesini Zayıflatmak İçin Diyet

Kalçalarınızın genişliğinden şikayet mi ediyorsunuz? Müjde; pek çok kadının başlıca derdi olan kalça problemini ortadan kaldıran …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir