Egzamanın Nedenleri Nelerdir?

En yaygın görülen cilt hastalıklarından biri olan egzama, ciltte kuruluk ve kaşıntı şeklinde oraya çıkar. Egzaman genellikle erişkinlerde daha sık görünür. Hastalık kaşıntısıyla rahatsız edici olduğu kadar, cildin görünüşünde de deformasyona neden olur. Egzama neden çıkar sorusunun net bir yanıtı yoktur. Egzama oluşumunun nedeni kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ancak buna rağmen egzama oluşumuyla ilgili birkaç neden olduğu düşünülür.

Egzama Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Egzama tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle nedenlerin tespit edilmesi gerekir. Peki egzama neden çıkar? Egzamayı tetikleyen en önemli faktör, birçok hastalığın suçlusu strestir. Genellikle aşırı stresli zamanlarda, beyin bir çeşit koruma mekanizması oluşturur ve bu mekanizma egzama oluşumunu tetikler. Bir başka neden ise genetik yatkınlıktır. Ailesinde egzama geçmişi olan kişiler, egzamaya daha yatkındır. Alerjik nedenler de egzamanın bir başka oluşum kaynağıdır. Alerjiye bağlı egzama gıdalardan, ev tozlarından, polenlerden, takılardan ve daha birçok nedenden oluşabilir. Çocuklarda ve bebeklerde görülen egzama genellikle gıda alerjileri kaynaklıdır. Bu yaşlarda ortaya çıkan egzamalarda öncelikle alerji faktörü göz önünde bulundurulur. Ayrıca egzama oluşumunu tetikleyen başka faktörler de vardır;

1. Bağışıklık sisteminin zayıflaması,

2. Gebelik,

3. Sıvı sabunlar ve kimyasal temizleyiciler,

4. Hava değişimi,

5. Yünlü kumaşlar.

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama neden çıkar sorusunu yanıtladıktan sonra, egzama belirtileri hakkında birkaç ayrıntıya değinelim. Egzama öncelikle ciltte kaşıntı olarak ortaya çıkar. Şiddetli kaşıntıya kızarıklıklar eşlik eder. Cilt üzerinde içi su dolu kabarcıklar oluşur. Deri kabuklu ve pürüzlü görünür.

Egzama tedavisi öncelikle egzamaya neden olan sorunun ortadan kaldırılmasıyla başlar. Hastanın kaşıntısını geçirmek için krem ve losyonlar kullanılır. İleri derecedeki vakalarda, ağız yoluyla alınan haplarla tedaviye devam edilir. Tedavi için dermatoloğa gidilir. Egzamalı bölgeyi kaşımak sorunun daha da şiddetlenmesine neden olur. Bu nedenle kaşıntıyı kesmek öncelikler arasındadır. Ayrıca terleme söz konusuysa, cildin acilen temizlenmesi ve güzelce kurutlması gerekir. Dermatolog uygun gördüğü takdirde, daha farklı tedavilere de başvurabilir.

Egzama sanıldığının aksine bulaşıcı bir hastalık değildir. Ancak vücutta yayılım gösterebilir. Ya da bir süre sonra tekrar ortaya çıkabilir. Egzamanın türüne göre vücutta yayılım gösterdiği alanlar değişiklik gösterir. Eller, yüz, ayaklar, eklem yerleri egzama sorununun en çok görüldüğü bölgelerdir.

About trendadmin

İlgini Çekebilir

Elma Sirkesi ile Zayıflama Diyeti

Diyetisyen Naciye İla Deniz, elma sirkesinin insan bedenini içten ve dıştan tedavi edebilen olağanüstü doğal …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir